Digital Signage sistemleri, standart baskılı pano ve afişlerin modern versiyonlarıdır. Küçük veya büyük hemen her işletme, özellikle son bir kaç yıldır statik reklam panoları yerine dijital olan panolar yani Digital Signage denilen bu sistemi çok yaygın kullanmaya başladılar.
Cafe, restoran, kuaför, gıda, market gibi her sektörden perakendeci digital signage kullanmaktadır. Her sektöre özel içerikler üretilebilen bu sistemlerin en büyük kolaylığı, tek noktadan anında tüm şubeleri güncellemesi ve gönderilen içeriklerin denetlenebilmesidir. Bir çok işletme ürün, hizmet veya kampanya gibi bilgileri ekranlardan reklam ederken bazıları da bilgi aktarma ve mesaj gönderme amaçlı kullanmaktadır. Bunu yanında bir çok şirket, digital signage edinmekte fakat kalitesiz içerik barındırarak yeterli verimi alamamaktadır. Eğer bir digital signage sisteminin tam olarak nasıl çalıştığı bilinmezse bu işten verim almak ve tasarruf etmek mümkün değildir.
Digital Signage sisteminin verimli kullanılabilmesi için ilk olarak çalışma prensibini öğrenmek ve nasıl çalıştığını bilmek gerekmektedir. Digital Signage sistemini oluşturan unsurlar aşağıda belirtilmiştir.
Digital Signage Donanımı
Digital Signage sistemleri genel olarak donanım ve yazılımdan oluşur. Donanım olarak bir ekran ve oynatıcı (player box, mini pc veya android box) dan oluşmaktadır. Bu iki donanım bir yazılım vasıtası ile lokal ya da uzak ağda ki bir sunucuya bağlanıp sunucu üzerinden yönetilmektedir.
Digital Signage Ekranı
Digital Signage sisteminde kullanılan ekranlar LCD, plazma, led, oled tabanlı olabilir. Ekran tercih edilirken standart televizyonlar yerine endüstriyel tip profesyonel ekranlar seçilmelidir. Endüstriyel ekranlar, ev tipi televizyonlardan farklıdır ve bir çok üstün özellikleri bulunur. Endüstriyel ekranlar LFD Large Screen Display (Geniş ekran görüntü) olarak da adlandırılır.
Digital Signage Oynatıcı
Ekranların arkasına monte edilebilen ve içerisinde işletim sistemi olan cihazlara verilen addır. İşletim sistemi ve oynatıcı, sunucuya yüklenilen yazılım platformuna göre belirlenir. Digital signage sistemi kurmadan önce hangi platformun kullanılacağı seçilmelidir bu aşamada oynatıcı da belirlenmiş olur. Player olarak bir çok seçenek bulunur, eğer bilgisayar tabanlı bir player kullanılacaksa bunun için endüstriyel pc tercih edilmesi önerilir.
Dijital Signage Yazılımı
Bir Digital Signage sisteminde olması gereken diğer bir ihtiyaç da yazılımdır. Digital Signage yazılımları oynatıcı ve ekranlar arasında bir bağ oluşturur. Ekranda bir içeriği değiştirmek için merkazdeki yazılım kullanılır yazılım üzerinden uygulanan değişiklik oynatıcı tarafından algılanır ve senkronizasyon gerçekleşerek yeni içerik ekranda görüntülenir.
Digital Signage yazılımları masaüstü uygulaması olarak çalışan tipte olabildiği gibi browser tabanlı yapıya da sahip olabilmektedir. Özellikle son dönemlerde cloud tabanlı yazılımlar sektörde artış göstermiştir. Digital Signage sistemi ile ilgili daha geniş bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.