Andon Ekranlar Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?
Andon Ekranlar (Üretim Takip Ekranları), fabrikaların üretim alanlarında konumlandırılan ve üretim verilerinin gözlemlenebildiği ekranlardır. Bu ekranlar 24/7 kullanıma uygun panel yapısına, çalışma ortamındaki nem/toz ve sıcaklık koşullarına uygun olmalıdır.
Fabrika alanlarında dijitalleşme, üretim süreci içerisinde oluşan tüm verilerin bir veri tabanına (ERP sistemine)kaydedilmesi ve bu verilerin yönetimi için yazılım ve teknolojik çözümlerin kullanılmasıdır. Andon ekranlar ise üretim alanlarındaki dijitalleşmenin bir parçası olarak bu verileri anlık olarak ekranlara yansıtmaktadır. Üretim hattının durumu, üretim hızı ve verimliliği, hata/arıza durumları gibi anlık bilgilendirmeye ihtiyaç duyulan veriler, yazılımı aracılığı ile üretim takip ekranlarına taşınmaktadır.
Andon ekranlar sayesinde üretim süreci daha verimli hale getirilebilir. Üretim takip ekranları, genellikle üretim yönetimi, mühendislik ve üretim ekibi tarafından kullanılır. Üretim hattının hangi aşamada olduğunu, üretim hattının ne kadar hızlı çalıştığını gösteren raporlar ile sahada anında gözlemlenmesini sağlar. Bu sayede, üretim sürecinin farklı aşamalarındaki performansı karşılaştırmak ve iyileştirme alanlarını tespit etmek mümkün hale gelir. Üretim sırasında oluşabilecek problemlerin tespiti ve çözümü için de önemli olabileceği gibi işletmenin verimliliği artırıcı önlemleri de öncesinde almasını sağlayabilir.
Üretim alanında kullanılan bir diğer ekranlar ise interaktif veri girişi sağlayabildiğiniz ekranlardır. Dokunmatik ekranlar, üretim sürecinin yönetimi amacı ile birçok farklı amaç için kullanılabilir. Dokunmatik ekranlar üzerinden üretim süreci içerisinde oluşan verilerin ERP sistemine girilmesini sağlamak, üretim işlemlerini planlamak, takip etmek ve yönetmek mümkündür. Hat üzerinde değişen üretim aşamalarını öğretici amaçla aktarılması sağlanabilir.
Digital Signage özellikli bu ekranlar fabrika ortam koşullarına göre bir housing/metal kabin ile kaplanabilir ve su toz nem gibi koşullardan korunabilir. Digital Signage yazılımı ile tüm verileri bu ekranlara yansıtabilir ve gerekirse 3rd parti bir uygulama üzerinden veri akışı ile entegrasyon yapılabilir.
Üretim hatlarında kullanılan alfabe ekranları ise sağlam cam yüzeyine sahip olup su ve toz geçirmez IP standartlarındadır. Aynı zaman da masaüstü ekranlar eldiveni ile kullanılmaktadır.